GratisRecept

Asperges

Rondom de asperge hangt een mysterieuze sfeer. De groente die maar korte tijd per jaar te verkrijgen is, wordt door sommigen aanbeden en vereerd met namen als het ?witte goud?, de ?koningin der groente?, en ?parels van het land?. Maar waar komt deze aspergeverheerlijking vandaan?

Vroeger, ten tijde van de Egyptenaren, werden er al bijzondere krachten toegeschreven aan de asperge. In de piramide van Sakara zijn 5000-jaar oude afbeeldingen gevonden van asperges die werden gebruikt als speciale offergaven. Er werd geloofd dat asperges bijzondere fosforelementen bezaten die gunstig waren voor de man/vrouwrelatie en vermoeidheidsklachten. Daarnaast werd het ingezet tegen bijensteken, hartproblemen en duizeligheid. De werking van asperges op deze klachten is nooit bewezen. Wel blijkt de asperge het aminozuur asparagine te bevatten dat de nierfunctie stimuleert. Hierdoor werkt het urineafdrijvend. Ook is het een bijzonder gegeven dat de zwavelhoudende stoffen in de asperges zorgen voor een zwavellucht van de urine.

Naast geneeskrachtige werkingen werd het witte goud vroeger ook gezien als liefdesmiddel. Zo is van Julius Caesar bijvoorbeeld bekend dat zijn liefde voor Cleopatra een extra dimensie kreeg wanneer hij asperges had gegeten. Ook in andere (oosterse) geschriften wordt de asperge genoemd als afrodisiacum, een lustopwekkend middel.

Wat de aspergecultuur nog meer een bijzondere status geeft, is de manier waarop het verbouwd wordt. Asperges groeien namelijk maar een korte tijd per jaar onder de juiste omstandigheden. Allereerst is er een goede zandgrond nodig. Vanuit Groningen begon de aspergeteelt in de middeleeuwen op te komen, waarna het westen en Brabant zich met hun geschikte zandgronden h?t gebied werden voor de aspergeteelt.

Naast een goede grond is er geduld nodig. De eerste paar jaren kan er namelijk nog niet volledig geoogst worden. Vanaf het vierde tot ongeveer het tiende jaar wordt de volledige oogsttijd benut, die duurt van eind maart tot 24 juni. Na tien jaar is de grond ?moe? en heeft deze tijd nodig om te herstellen. Het oogsten moet ook op het juiste tijdstip gebeuren, als de asperge net door de aarde heen prikt. Gebeurt dit te laat, dan komt er zonlicht op de asperge en verkleurt het witte goud naar groen.

Na alle wetenswaardigheden over de zogenoemde koningin der groente is het natuurlijk logisch dat u wilt testen of de groente zijn naam ook waar kan maken. Mede door de hoge prijs van de stengels is het zaak om de bereiding niet te laten mislukken, dit zou zonde zijn. Hieronder volgen enige tips om gerechten met asperges tot een succes te maken.

Allereerst moet er een keuze gemaakt worden tussen de witte en de wat minder vaak voorkomende groene asperges. Naast de kleur, die onder invloed van zonlicht tot stand komt, zit er ook een verschil in smaak. Witte asperges zijn doorgaans wat zachter van smaak ten opzichte van de groene, die wat pittiger zijn.

Voor alle asperges is het belangrijk dat ze goed geschild worden, bij voorkeur met een speciaal aspergemesje. Wanneer de asperge niet genoeg geschild is, wordt hij namelijk draderig. Ook mogen de asperges niet uitdrogen, dus bewaar ze niet te lang in de koelkast.

Het koken gebeurt in een speciale aspergepan, waarbij de koppen niet onder water komen. Zo worden ze niet te nat. De meeste asperges worden in acht tot tien minuten gaargekookt en opgediend met ham en ei. Om de smaak goed uit te laten komen wordt er een witte wijn aanbevolen uit de Elzasstreek, of een andere wijn met een zacht kruidige smaak, die de geraffineerde smaak van de asperge niet overheerst.

Als u deze kennis en tips in acht neemt krijgt u beslist waar voor uw geld en kunt u nog wat leuke anekdotes aan tafel vertellen. En wacht niet te lang, het seizoen is zo weer voorbij!

GRATIS CULINAIRE NIEUWSBRIEF

De culinaire nieuwsbrief brengt je elke week de lekkerste recepten, culinaire nieuwtjes en veel meer. Bovendien als je je nu inschrijft maak je kans op een STOOMOVEN !

voeg je eigen recepten toe

Deel je eigen recepten met ons en maak kans op leuke prijzen, krijg de leukste aanbiedingen en nog veel meer!
Nu aanmelden »