GratisRecept

Brood

Brood is een belangrijk basisproduct in onze samenleving. De gemiddelde Nederlander eet dan ook 60 kilo brood per jaar. Het meelproduct dat gemaakt wordt door deeg te bakken, te koken of te stomen bevat vele belangrijke voedingsstoffen. Het basisdeeg bestaat uit meel en water waaraan gist of zuurdesem en in de meeste gevallen nog zout is toegevoegd. Voor speciale broodsoorten worden er nog andere toevoegingen gedaan.

Brood is geleidelijk ontstaan toen mensen op graankorrels begonnen te kauwen. Later werden de korrels gekneusd om er een pap van te maken die werd gedroogd of gebakken. De eerste echte broden werden waarschijnlijk in Egypte gemaakt door middel van spontane fermentatie. Later werden er starters gebruikt door meel gemengd met water enkele dagen te laten staan zodat het begon te gisten. Ook bierresten zorgen ervoor dat brood gaat gisten en rijzen.

Behalve het ouderwets bereiden van brood is er tegenwoordig een nieuwe trend bij het brood bakken: de broodbakmachine. Hiermee is het in sommige gevallen eenvoudiger om speciale broden te bakken. De basisrecepten zijn vrij makkelijk, maar andere kunnen wat lastiger zijn en vormen een uitdaging voor de ervaren broodbakker.

Er zijn veel verschillende variaties in brood. Een greep uit speciale broodsoorten zijn bijvoorbeeld ma?sbrood, roggebrood, krentenbrood, vruchtenbrood, gehaktbrood en zonnepittenbrood.

Sommige broodsoorten worden voornamelijk bij bepaalde gelegenheden gegeten. Zo zijn krentenbrood, suikerbrood en stol met spijs typische Kerst- en Paasbroden, en worden croissants in Nederland vaak op zondagochtend met andere afbakbroodjes aan de ontbijttafel gegeten.

Ook zijn er traditieverschillen te bemerken tussen landen. In Nederland is het gesneden brood, wit of bruin, het bekendst. In Frankrijk echter wordt het ongesneden verkocht en wijkt de vorm af. Stokbrood is naast de croissant wel de bekendste broodsoort van de Franse cultuur. Zoals wij alle lange broden ?stokbrood? noemen, maken de Fransen onderscheid in deze categorie. Zo is de lange dunne ?baguette? het echte stokbrood, en is het dikkere platte stokbrood een ?pain?. Een pistoletje valt ook onder de noemer stokbrood. Door de toename van verschillende culturen in Nederland verandert ook het aanbod in brood. Zo zijn de ronde platte Turkse broden in opkomst naast de Griekse pita, en zijn ook de Italiaanse bol, ciabatta en de Amerikaanse bagel niet meer weg te denken uit het assortiment.

Brood heeft een rijke geschiedenis en er zijn zoveel verschillende soorten dat het waarschijnlijk nog lang deel uit zal maken van onze basisvoeding. Door de afwisseling van soorten brood is het een verre van saai product waar je alle kanten mee op kunt. Het is interessant om eens te experimenteren met verschillende bereidingswijzen en ingredi?nten. Of het nou voor het ontbijt, lunch of het avondeten bestemd is, op Gratisrecept.nl vindt u altijd iets lekkers!

GRATIS CULINAIRE NIEUWSBRIEF

De culinaire nieuwsbrief brengt je elke week de lekkerste recepten, culinaire nieuwtjes en veel meer. Bovendien als je je nu inschrijft maak je kans op een STOOMOVEN !

voeg je eigen recepten toe

Deel je eigen recepten met ons en maak kans op leuke prijzen, krijg de leukste aanbiedingen en nog veel meer!
Nu aanmelden »