GratisRecept

Halloween

Op 31 oktober is het weer de avond voor Allerheiligen: Halloween. Het is een feest dat de laatste jaren is overgewaaid uit Amerika en hier steeds populairder wordt. Kinderen verkleden zich dan als enge wezens en krijgen snoep bij huizen die versierd zijn met pompoenen en kaarsjes.

De naam Halloween is afgeleid van All Hallows Eve (Allerheiligenavond). Deze avond was in de Iers-Keltische kalender de avond voor het nieuwe jaar, wanneer de oogst net klaar was. Voor de Kelten had deze dag ook nog een andere betekenis. Ze geloofden dat de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terug zouden komen om een levend lichaam in bezit te nemen. Om de boze geesten af te weren droegen de mensen maskers. Oorspronkelijk is het een heidens feest, maar de kerk zorgde ervoor dat het een christelijke wending kreeg. De eerste dag van het nieuwe jaar zou namelijk de dag zijn voor alle heiligen van het verleden en de toekomst die nog geen eigen feestdag hadden.

Er zijn vele tradities verbonden aan Halloween. De bekendste is natuurlijk de verlichte pompoen met een uitgesneden gezicht. De pompoen is echter niet alleen voor de sier, ook op culinair gebied kun je hiermee verschillende kanten op. De jonge Goliath, een reuzenpompoen van vijf tot tien kilo, kan bijvoorbeeld gebruikt worden om jam van te maken. De kleinere oranje Japanse rassen zijn voor jam echter meer geschikt omdat deze stevig vruchtvlees en een zoete smaak hebben. Andere pompoenen, patissons, lijken qua vruchtvlees op courgettes en kunnen gebruikt worden in stoofschotels en soepen, of om te vullen. Tevens smaken deze goed bij vis nadat ze in de magnetron gegaard zijn.

Ook pompoenpuree behoort tot de mogelijkheden. Hiervoor worden de pompoenen langs de lengtedraden in zes tot acht stukken verdeeld. De pulp en zaden worden verwijderd waarna ze een uur op 190oC op hun rug in de oven moeten. Na het afkoelen worden de schil en alle taaie delen weggehaald en kun je het zachte vruchtvlees pureren.

Behalve ter decoratie kunnen de vruchten dus ook gegeten worden. Het is het proberen waard, en anders zet u er de volgende keer toch weer gewoon een kaarsje in?

GRATIS CULINAIRE NIEUWSBRIEF

De culinaire nieuwsbrief brengt je elke week de lekkerste recepten, culinaire nieuwtjes en veel meer. Bovendien als je je nu inschrijft maak je kans op een STOOMOVEN !

voeg je eigen recepten toe

Deel je eigen recepten met ons en maak kans op leuke prijzen, krijg de leukste aanbiedingen en nog veel meer!
Nu aanmelden »