Haring
Nederland staat bekend om zijn Hollandse Nieuwe uit het vuistje met uitjes. Elk jaar worden op vlaggetjesdag weer de eerste haringen van het nieuwe jaar verkocht. Maar weet u dat de Hollandse haring een tamelijk rijke geschiedenis kent? Gratisrecept.nl ging op zoek naar het verhaal achter de haring.Met het rijpen kwam ook de traditie van haring bij de uitjes tot stand. Doordat men vroeger namelijk geen koeling had, werd de (heel zoute!) haring in houten vaten bewaard. Om het zout en de tranigheid wat af te zwakken, aten ze er een uitje bij.
De Hollandse Nieuwe wordt niet overal hetzelfde gegeten, de voorkeur is per streek verschillend. In Amsterdam wordt bijvoorbeeld liever de grotere haring gegeten met een stukje zuur, terwijl Brabanders liever de kleinere en zoutere Hollandse Nieuwe hebben. Dit komt doordat de haring vroeger via Vlaardingen binnenkwam en de haring dus zouter moest zijn wanneer het verder weg getransporteerd werd.
Haring wordt niet alleen als Hollandse Nieuwe bereid, ook in andere vormen als zure haring, rolmops, panharing of bokking is dit visje geliefd. De Hollandse Nieuwe moet echter wel aan een aantal eisen voldoen. Zo moet de haring een vetpercentage tussen de 16% en 25% hebben, tussen half mei en eind juli gevangen zijn (anders is het ?gewone? haring), 24 uur bevroren, gekaakt, gezouten en gerijpt zijn. Verder moet hij op de juiste manier gefileerd zijn: de graat moet op de staart na zijn verwijderd. Als laatste eis moet de temperatuur bij verkoop maximaal 7?C zijn.
De Hollandse Nieuwe is dus op zeer speciale wijze klaargemaakt, maar wellicht is het een idee om ook eens aan de slag te gaan met onderstaande recepten..!
advertentie
hier adverteren?
GRATIS CULINAIRE NIEUWSBRIEF
De culinaire nieuwsbrief brengt je elke week de lekkerste recepten, culinaire nieuwtjes en veel meer. Bovendien als je je nu inschrijft maak je kans op een STOOMOVEN !voeg je eigen recepten toe
Deel je eigen recepten met ons en maak kans op leuke prijzen, krijg de leukste aanbiedingen en nog veel meer!Nu aanmelden »