GratisRecept

Kerstmis

Kerstmis, een traditioneel familiefeest. Iedereen weet dat Kerstmis het feest is waarbij de geboorte van Jezus gevierd wordt. Het bijzondere hieraan is dat het, samen met Pasen, ??n van de feesten is dat ook gevierd wordt door niet-christenen. Daarnaast wordt het feest over de hele wereld op verschillende manieren gevierd met veel speciale lekkernijen.

Doordat het een van de grootste feesten van het jaar is dat over de hele wereld gevierd wordt, zijn er veel tradities ontstaan. De laatste decennia beginnen vooral de Amerikaanse tradities overal ter wereld verspreid te worden. De kerstman doet opeens niet meer onder voor Sinterklaas, maretakken worden aan deuren gehangen en loodzware gevulde kalkoenen raken in Nederland ingeburgerd.

Kerstbomen kunnen ook niet gemist worden bij de huiselijke kerstsfeer. Kaarsjes, lampjes, ballen, slingers en een mooie piek of kerstster op de top maakt de kerstboom compleet. Ook staat er vaak nog een kerstal bij die het kerstverhaal uitbeeldt. Tegenwoordig is ook het kerstdorp in opmars: dit is een dorpje met verlichte huisjes, sneeuwpoppen, schaatsbanen en dennenbomen. Een simpele variant van de kerstdorpen was er vroeger al in de aardewerken sfeerlichtjes die mensen in hun huis neerzetten.

Vooral eten neemt een belangrijke plaats in bij kerst. Want zeg nou zelf: wat is kerst nog zonder lekker eten? Stelt u zich voor dat u deze twee dagen met een ?gewone? maaltijd doorbrengt. Zou u dan hetzelfde kerstgevoel hebben als wanneer u uitgebreid eet? De meeste mensen niet. Dat komt doordat dit feest geassocieerd wordt met veel en bijzonder voedsel.

De bijzondere etenswaren die voornamelijk met het kerstfeest gegeten worden, zijn zowel zoet als hartig en worden buiten kerst of andere religieuze feestdagen bijna niet gegeten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schuimkransjes, stol, zoet brood en wild.

Als u zelf gaat koken met kerst, maak het dan niet al te ingewikkeld. Natuurlijk is het geweldig als u een 4-gangen diner voor kunt zetten aan uw gasten, maar de meeste mensen zijn geen topkoks en zullen het moeilijk vinden om alles in goede banen te leiden. Maak het uzelf wat gemakkelijker door bijvoorbeeld een aantal verschillende kleine hapjes op te dienen waarvan u al een groot gedeelte vooraf heeft kunnen maken. Zo heeft u er nog maar weinig werk aan en kunt u zich zonder kookstress met uw gasten bezig houden. Op gratisrecept.nl kunt u idee?n opdoen en uw eigen kerstmenu samenstellen, zo makkelijk of moeilijk als u het zelf wilt.

Wij wensen u een smakelijk kerstfeest!

GRATIS CULINAIRE NIEUWSBRIEF

De culinaire nieuwsbrief brengt je elke week de lekkerste recepten, culinaire nieuwtjes en veel meer. Bovendien als je je nu inschrijft maak je kans op een STOOMOVEN !

voeg je eigen recepten toe

Deel je eigen recepten met ons en maak kans op leuke prijzen, krijg de leukste aanbiedingen en nog veel meer!
Nu aanmelden »