GratisRecept

Oudjaar

Een hapje en een drankje en vooral veel vuurwerk: het nieuwe jaar zit er weer aan te komen. Het Nieuwjaarsfeest is waarschijnlijk al duizenden jaren oud, alleen niet helemaal zoals wij het tegenwoordig kennen. Vroeger vierden de Babyloni?rs het begin van de lente, de Egyptenaren vierden het nieuwe jaar in september wanneer de Nijl overstroomde en Julius Caesar besloot in 46 voor Christus dat het nieuwe jaar op 1 januari begon.

De gebruiken die we kennen met Oud en Nieuw zijn ook al eeuwen oud. De demonen en kwade geesten van de overledenen moesten verjaagd worden met veel lawaai, maar ook werden er offers in de vorm van voedsel gebracht aan om ze gunstig te stemmen. Dat is wat wij nu kennen als het vuurwerk en de traditionele lekkernijen als kerststollen, wafels, oliebollen en alcoholische dranken. De champagne moet trouwens eigenlijk niet met een enorme knal ontkurkt worden, maar met beleid om zo de bubbels in de drank te houden. Al staat een rondvliegende kurk natuurlijk wel weer mooi symbool voor het knallende begin van het nieuwe jaar.

Van oudsher al betekent het nieuwe jaar een nieuw begin, zodat het oude achtergelaten kan worden en het nieuwe jaar met goede zin te verwelkomen. Met het nieuwe jaar wordt het daarom tijd om goede voornemens op te stellen. Roken, meer bewegen, meer vrije tijd maken, niet te veel shoppen, gezonder eten? je kunt het zo gek niet bedenken of er zijn wel dingen die aan verbetering toe zijn het aankomende jaar. Maar het grote gevaar ligt op de loer: haakt u niet voortijdig af?

Er zijn een aantal basisregels om uw voornemens uitvoerbaar te maken. Zo is bijvoorbeeld uit onderzoek gebleken dat het stellen van vage doelen als ?afvallen? bepaald geen positieve uitwerking heeft op het bereiken van uw ideale gewicht. Stel dus een duidelijk doel en baken dit ook af. Het doel moet wel haalbaar zijn, anders gaat u halverwege bij de pakken neer zitten terwijl u het met een realistischer doel wel gered zou hebben. Ook helpt het als u voor uzelf regels opstelt hoe u het doel precies kunt bereiken. En natuurlijk weet iedereen ook dat bikkelen met een lotgenoot minder zwaar is dan alles alleen te doen. Gedeelde smart is tenslotte halve smart.

Het advies voor het nieuwe jaar zou dan ook kunnen luiden: begin goed met uw voornemens voor 2007 en spring deze keer eens ?cht spetterend het nieuwe jaar (en de zee) in. Zo kunt u daarna lekker met een kopje soep opwarmen en over de rest van de voornemens nadenken. Gelukkig is dit geen bindend advies; op visite bij familie of alvast de kerstboom aftuigen is ook een goed begin van het nieuwe jaar!

GRATIS CULINAIRE NIEUWSBRIEF

De culinaire nieuwsbrief brengt je elke week de lekkerste recepten, culinaire nieuwtjes en veel meer. Bovendien als je je nu inschrijft maak je kans op een STOOMOVEN !

voeg je eigen recepten toe

Deel je eigen recepten met ons en maak kans op leuke prijzen, krijg de leukste aanbiedingen en nog veel meer!
Nu aanmelden »