GratisRecept

Pasen

Paaseieren en chocoladehazen........... Nu de lente alweer volop aanwezig is en de chocolade-eitjes weer in de schappen van de supermarkt liggen worden we weer herinnerd aan de aankomende feestdagen: Pasen.

Het paasfeest heeft voor mensen met een Christelijke achtergrond een grotere betekenis dan alleen een lekker paasontbijt en chocolade paashazen. Vele mensen vieren deze dagen de wederopstanding van Jezus. Pasen behoort hiermee tot de traditie van de zogenoemde ?zoenoffers?, de verhalen over de noodzaak van de dood voor het leven.

Oorspronkelijk komt het paasfeest voort uit een eeuwenoude joodse traditie, de Pesach. Hierin wordt de uittocht uit Egypte, de Exodus, gevierd en herdacht. Waarschijnlijk was het Laatste Avondmaal van Jezus en zijn volgelingen onderdeel van een Pesachviering.

Tegenwoordig is Pasen een mengelmoes van Christelijke en heidense elementen. Paaseieren die in Praag opgehangen worden in bomen laten bijvoorbeeld zien dat de overblijfselen van de heilige-boomcultuur uit de oude Germaanse traditie ge?ntegreerd is in de Christelijke cultuur. Andere heidense gebruiken om de komst van de lente te vieren vielen ook samen met het paasfeest. Zo staat bijvoorbeeld de paashaas, net als de paaseieren, symbool voor het nieuwe leven. De haas werd met de eieren vaak afgebeeld bij de godin ?Ostare?, waarvan de naam nog te herkennen is in de Duitse en Engels benaming voor Pasen: Ostern en Easter.

Veel kinderen in Nederland zijn grootgebracht met de traditie van het eieren zoeken die door de paashaas zijn verstopt. Ook het eierverven en het paasontbijt kunnen eigenlijk niet weggedacht worden uit de Nederlandse huiskamers. Verse broodjes staan op een mooi gedekte tafel. Vaak zijn deze broodjes zoet en hebben ze leuke vormen als vlechten en kippen. Ook suikerbrood en tulband zijn lekkernijen die vooral rond de paastijd gegeten worden.

Naast het paasontbijt is het diner ?s avonds voor veel gezinnen ook een belangrijk onderdeel van het paasfeest. Net als bij het kerstdiner zijn mensen vaak geneigd heel uitgebreid te gaan koken. Toch is dat vaak heel veel werk en gaat het ten koste van het samenzijn met vrienden en familie, wat vaak ook belangrijk is met deze feestdagen. Dus zorg dat het bereiden van het eten geen urenlange bezigheid vormt, of probeer sommige dingen al van tevoren te maken. Zo kunt u een lekkere maaltijd bereiden zonder al te veel stress en heeft u intussen nog tijd om paaseieren te verstoppen (of te zoeken)!GRATIS CULINAIRE NIEUWSBRIEF

De culinaire nieuwsbrief brengt je elke week de lekkerste recepten, culinaire nieuwtjes en veel meer. Bovendien als je je nu inschrijft maak je kans op een STOOMOVEN !

voeg je eigen recepten toe

Deel je eigen recepten met ons en maak kans op leuke prijzen, krijg de leukste aanbiedingen en nog veel meer!
Nu aanmelden »