GratisRecept

Sinterklaas

Suikergoed, marsepein en speculaas?het is de tijd van Sinterklaas! Kruidnoten, borstplaat, (gevulde) speculaas, suikerbeestjes, pepernoten, marsepein, chocoladeletters, banketletters, taai taai, chocolademunten, chocoladesigaretten, warme chocolademelk; kinderen zijn dol op de lekkernijen die rond de sinterklaastijd niet aan te slepen zijn. Gelukkig heeft gratisrecept.nl een aantal recepten op een rij gezet zodat u niet met lege handen hoeft aan te komen, en daarnaast is zelfgebakken strooigoed natuurlijk ook nog eens vele malen lekkerder!

Het sinterklaasfeest gaat samen met vele jarenlange tradities. Wanneer het steeds maar kouder en donkerder wordt en pakjesavond dichterbij komt, loopt de goedheiligman avond na avond met zijn zwarte pieten over glibberige daken. Kinderen hopen dat de Sint iets in hun schoen stopt die ze voor de schoorsteen hebben gezet nadat ze een sinterklaasliedje gezongen hebben. Als de kinderen lief zijn geweest zal piet of Sint een kadootje of wat snoepgoed in hun schoen leggen, maar stoute kinderen krijgen de roe of, nog erger, ze moeten in de zak mee terug naar Spanje.

Sinterklaas komt in Nederland al eeuwen jaarlijks kadootjes brengen. Vanaf de dertiende eeuw zetten arme kinderen hun schoentjes in de kerk. De opbrengst werd dan op 6 december, de sterfdag van Sint-Nicolaas, verdeeld onder de armen. Later toen sinterklaas een familiefeest werd, verhuisden de schoentjes naar thuis voor de schoorsteen zodat de piet makkelijk binnen kon komen. Tot aan de Tweede Wereldoorlog werd Sinterklaas vergezeld door slechts ??n Zwarte Piet. Toen Nederland bevrijd was hielpen de Canadese soldaten met het eerste naoorlogse sinterklaasfeest en verkleedden de soldaten zich als ondeugende Zwarte Pieten die Sinterklaas hielpen met het uitdelen van kadootjes en snoep.

Om kinderen actief deel te laten nemen aan het sinterklaasfeest is het een leuk idee om samen sinterklaassnoep te maken. Zo is borstplaat in leuke vormpjes relatief simpel te maken met suiker, slagroom en water. Dit snoepgoed is bijzonder omdat de suiker vroeger duur was en van ver kwam. Het werd daarom alleen met speciale gelegenheden gemaakt door speciale suikerbakkers. Ook kruidnoten zijn makkelijk te bakken in de oven met speculaaskruiden, bakmeel, suiker en water. Een grotere uitdaging is echter het maken van speculaas(poppen). Deze bereiding vergt nauwkeurigheid en geduld, want een speculaasplank vullen met kleine bolletjes deeg gaat niet heel vlug. Deze en andere recepten voor strooigoed en banket kunt u terugvinden onder onze sinterklaasgerechten, maar laat vooral ook uw creativiteit niet onbenut bij de bereiding van al dat lekkers dat in een of andere hoek gestrooid wordt!

GRATIS CULINAIRE NIEUWSBRIEF

De culinaire nieuwsbrief brengt je elke week de lekkerste recepten, culinaire nieuwtjes en veel meer. Bovendien als je je nu inschrijft maak je kans op een STOOMOVEN !

voeg je eigen recepten toe

Deel je eigen recepten met ons en maak kans op leuke prijzen, krijg de leukste aanbiedingen en nog veel meer!
Nu aanmelden »