Balkenbrij
- Herkomst
- Nederland
- Categorie
- Vleesgerechten
- Bereidingstijd
- 35 minuten
- Porties
- 4
- Beoordeling
-
- Recensies
- Geen Recensies Recensie plaatsen
INGREDIENTEN
- 1 liter water
- 250 gram kopvlees van een varken of 250 gram varkenspoelet
- 125 gram vet spek
- 75 gram leverpastei
- 2 theelepels zout
- 75 gram gewelde rozijnen
- 1 kopje gemengde kruiden: anijszaad, gemalen kruidnagel, nootmuskaat en gemalen zwarte peper.
- 250 gram boekweitmeel
- bloem
- boter.
BEREIDINGSWIJZE
Zet het water op en kook daarin het varkensvlees, het spek, de leverpastei en doe er wat zout bij. Laat een uurtje pocheren en haal het vlees en het spek uit de pan. Snijd het vlees zeer fijn en het spek in dobbelsteentjes. Verhit het kookvocht, doe het vlees en het spek erbij, samen met de rozijnen en de gemengde kruiden. Voeg in één keer het boekweitmeel aan toe, blijf roeren en laat het boekweitmeel gaar worden. Dat neemt een klein kwartiertje in beslag. De massa is nu zo gebonden dat er een lepel in blijft staan. Neem een pasteipot of een andere aardewerk vorm, spoel die met koud water en giet het mengsel erin. Laat alles goed afkoelen. Stort de balkenbrij op een platte schaal, snijd ze in plakken, haal ze door de bloem en bak ze in de boter rondom bruin. Geef de plakken balkenbrij met onbesmeerde plakken bruinbrood en stroop. Bij rode kool is het ook zeer smakelijk.
RECENSIE PLAATSEN
GRATIS CULINAIRE NIEUWSBRIEF
De culinaire nieuwsbrief brengt je elke week de lekkerste recepten, culinaire nieuwtjes en veel meer. Bovendien als je je nu inschrijft maak je kans op een STOOMOVEN !voeg je eigen recepten toe
Deel je eigen recepten met ons en maak kans op leuke prijzen, krijg de leukste aanbiedingen en nog veel meer!Nu aanmelden »