Wijn
Wijn en eten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Noem een willekeurig gerecht en er hoort wel een bepaalde wijnsoort bij. De wijnproductie kent een lange geschiedenis die begint bij gebieden als de Kaukasus waar de wilde wijnstok (een wingerdsoort) vandaan komt. Daarna werd rond 3000 voor Christus wijn afgebeeld bij de oude Egyptenaren en dronken ze in Griekenland bij voorkeur met water verdunde wijn uit een drinkschaal.Frankrijk is natuurlijk het wijnland bij uitstek. De meeste wijngebieden in dit land (behalve de Elzas) zijn ontstaan in de Romeinse tijd. In de vijfde eeuw na Christus kende de wijnsector een dip en werden de meeste wijngaarden vernietigd door de Moren en Germanen. Met de opkomst van het Christendom kwam de wijncultuur weer tot bloei; elk klooster had een eigen wijngaard. Tegenwoordig wordt de Franse wijn alleen nog gemaakt met het sap van verse druiven. Een uitzondering hierop is de ?vin de paille? uit de Jura, waarbij de druiven na de oogst te drogen worden gelegd op een laag stro, de ?paille?, waardoor het sap bij het drogen een hoger suikergehalte krijgt.
In Frankrijk is er een systeem ontwikkeld om de kwaliteit van de wijn te bepalen en te beschermen. De kwaliteit hangt af van factoren als het wijngebied, de gebruikte wijnstokken en het alcoholpercentage. Hoe goed een wijn is valt op te maken uit de naam: een algemene naam als ?Bordeaux? geeft aan dat de wijn uit de gehele Bordeaux kan komen, maar wanneer er nog onderscheid is gemaakt naar regio of zelfs gemeente heb je te maken met de beste wijnen. Denk hier bijvoorbeeld aan de Pauillac, Margaux en Saint-Est?phe. Er is ook nog een andere classificatie voor de beste wijnen, de grand crus. Deze wijnen worden vastgesteld aan de hand van de verkoopprijzen van de voorafgaande jaren.
Naast de druivenwijn zijn er ook vruchtenwijnen. Zo wordt bijvoorbeeld in Normandi? en Bretagne de beroemde appelwijn, cider, gemaakt. Daarnaast kan er ook wijn van rijst of honing gemaakt worden. Bloedwijn is een klasse apart, dit houdt in dat er kunstmatig versterkende stoffen zoals ijzerverbindingen of ginseng zijn toegevoegd.
Omdat er zoveel verschillende soorten wijn zijn, is het lastig om de juiste soort bij het juiste gerecht te vinden. Gelukkig heeft Gratisrecept.nl voor u de oplossing: de wijn-spijs suggestie. Hiermee weet u zeker dat u zich niet hoeft te schamen wanneer u uw gasten een glas aanbiedt bij het diner.
Natuurlijk zijn er ook een paar grondbeginselen voor de wijnkeuze bij het eten. Absolute afraders zijn bijvoorbeeld zoete wijn bij gekookte vis, rode wijn bij een heel licht gepocheerd stukje vlees of een witte wijn bij biefstuk. De hoofdregel is rode wijn bij vlees een witte bij vis. Ook is het beter eenvoudige wijnen te bewaren voor eenvoudige gerechten, en complexe wijnen voor complexe gerechten. Bij veel kruiden is het aan te raden een stevige wijn te kiezen zodat de smaak van de drank niet wegvalt. Voor al het overige geldt eigenlijk dat u het beste kunt experimenteren met verschillende combinaties, zo leert u het meest. Wanneer u de belangrijkste regels heeft opgevolgd terwijl u uw gasten nog wat over de geschiedenis van de wijn vertelt, heeft u grote kans op een geslaagd diner. Sant
advertentie
hier adverteren?
GRATIS CULINAIRE NIEUWSBRIEF
De culinaire nieuwsbrief brengt je elke week de lekkerste recepten, culinaire nieuwtjes en veel meer. Bovendien als je je nu inschrijft maak je kans op een STOOMOVEN !voeg je eigen recepten toe
Deel je eigen recepten met ons en maak kans op leuke prijzen, krijg de leukste aanbiedingen en nog veel meer!Nu aanmelden »