Gevulde kalkoen met abrikozen en pruimen
- Herkomst
- Nederland
- Categorie
- Kerstgerechten
- Bereidingstijd
- 4 uur en 15 minuten
- Porties
- 10
- Beoordeling
-
- Recensies
- Geen Recensies Recensie plaatsen
INGREDIENTEN
- 1,5 kilogram kalkoenborst met borstbeen
- vulling:
- 3 koppen verse broodkruimels
- 1 kop pruimedanten zonder pit, fijngehakt
- 1 kop gedroogde abrikozen, fijngehakt
- 4 sjalotjes, fijngehakt
- 1,35 deciliter port
- rasp van 1 sinaasappel en 1 citroen
- 1 ei, losgeklopt
- garnering:
- blik halve abrikozen op siroop (siroop bewaren)
- pruimedanten
- vocht om te bedruipen:
- 2,5 deciliter abrikozensap (uit blik, zie garnering)
- 1 eetlepel bruine suiker
- 2 eetlepels teriyakisaus
- saus:
- 1/2 kop gedroogde abrikozen
- 1,25 deciliter water
- 2 eetlepels cognac
- 1 kippenbouillonblokje
- 2,5 deciliter water (extra)
- 1 eetlepel maizena
- versgemalen zwarte peper
BEREIDINGSWIJZE
Ontdooi de kalkoen in de koelkast (24 uur).
Been de kalkoen uit: begin met een klein mes bij de nekholte, maak het vlees aan beide kanten van het bot los. Volg de vorm van de botten, schraap indien nodig het vlees los.
Snijd het vleugelgewricht rondom door en snijd in de lengte richting de borst, zodat het bot bloot komt te liggen. Snijd de pezen van he gewricht door en verwijder het bot.
Blijf het vlees aan beide kanten van de ribbenkast losmaken totdat de ruggegraat bloot ligt. Snijd langs de ruggegraat om het vlees los te maken.
Meng broodkruimels, pruimedanten, abrikozen, sjalotjes, port, sinasappel- en citroenrasp. Roer het ei erdoor.
Kneed het mengsel met de handen. Leg het in het midden van de uitgebeende kalkoen. Rol hem op.
Naai de twee randen met een speciale zware naald en katoen vast. Stop het nekvel in de opening en zet het vast.
Leg de kalkoen op een rooster in een braadslede. Braad hem 2,5-3 uur in de oven op 180 graden C, bedruip hem regelmatig met een mengsel van abrikozensap, bruine suiker en teriyakisaus. (Dek hem eventueel met aluminiumfolie af om verbranding te voorkomen). Laat hem voor het snijden 20 minuten rusten. Dek de kalkoen af en houd hem warm.
Meng de abrikozen met het water en breng het aan de kook. Temper het vuur en laat het mengsel zacht koken. Pureer de abrikozen in een keukenmachine of blender. Doe ze terug in de pan en voeg cognac gemengd met een bouillonblokje, water en maizena toe.
Roer tot het mengsel kookt en indikt. Voeg versgemalen zwarte peper toe.
Decoreer de kalkoen met halve abrikozen en pruimedanten en wrijf de rest van het abrikozensap erover. Serveer hem gesneden met abrikozensaus.
RECENSIE PLAATSEN
GRATIS CULINAIRE NIEUWSBRIEF
De culinaire nieuwsbrief brengt je elke week de lekkerste recepten, culinaire nieuwtjes en veel meer. Bovendien als je je nu inschrijft maak je kans op een STOOMOVEN !voeg je eigen recepten toe
Deel je eigen recepten met ons en maak kans op leuke prijzen, krijg de leukste aanbiedingen en nog veel meer!Nu aanmelden »