Berliner bollen
- Herkomst
- Duitsland
- Categorie
- Oudejaarsgerechten
- Bereidingstijd
- 55 minuten
- Porties
- 10
- Beoordeling
-
- Recensies
- Geen Recensies Recensie plaatsen
INGREDIENTEN
- 500 gram bloem
- 35 gram gist
- 1½ deciliter melk
- 50 gram suiker
- 2 eierdooiers
- zout
- 2 eetlepels rum
- bloem om te bestrooien
- jam, marmelade of vruchtenmoes
- frituurvet of olie
- suiker
- kaneel
BEREIDINGSWIJZE
Zeef de bloem in een kom en maak in het midden een kuil. Los de gist op in een lauwwarme melk en giet dit mengsel in de kuil. Voeg de suiker, de eierdooiers, zout en rum toe en kneed alles tot een soepel deeg dat niet meer aan de handen of de kom plakt. Rek het deeg tussentijds eens uit en sla het op het werkvlak. Laat het deeg op een warme en vochtige plaats 40 minuten rijzen. Rol het deeg op een met bloem bestrooid werkvlak uit tot een lap van 5 cm dik. Steek er rondjes uit (bijvoorbeeld met een kopje of glas) met een doorsnee van circa 5 cm. Druk in de helft van de rondjes een kuil en leg daarin wat jam, marmelade of vruchtenmoes. Maak de randen nat met wat water en druk een rondje erop. Druk de randen zeer goed aan.
Laat de bollen nog eens 15 minuten rijzen. Bak de bollen met niet teveel tegelijk (ze rijzen nogal na) in frituurvet of olie van 170 graden C.
Leg ze eerst met de vlakke kant in de pan en bak ze 3 minuten. Keer ze dan en bak ze nog eens 3 minuten. Laat de bollen op keukenpapier uitlekken en bestrooi ze met een mengsel van suiker en kaneel. Eet ze warm of koud.
RECENSIE PLAATSEN
GRATIS CULINAIRE NIEUWSBRIEF
De culinaire nieuwsbrief brengt je elke week de lekkerste recepten, culinaire nieuwtjes en veel meer. Bovendien als je je nu inschrijft maak je kans op een STOOMOVEN !voeg je eigen recepten toe
Deel je eigen recepten met ons en maak kans op leuke prijzen, krijg de leukste aanbiedingen en nog veel meer!Nu aanmelden »