Moorkoppen
- Herkomst
- Nederland
- Categorie
- Gebak
- Bereidingstijd
- 55 minuten
- Porties
- 4
- Beoordeling
-
- Recensies
- Geen Recensies Recensie plaatsen
INGREDIENTEN
- soezendeeg:
- 1 deciliter water
- 50 gram boter
- 60 gram bloem
- 2 eieren
- zout
- vulling en garnering:
- 2 deciliter slagroom
- 50 gram suiker
- 100 gram chocolade, puur
- 100 gram boter
- ½ eetlepel rum (eventueel)
BEREIDINGSWIJZE
Breng het water met het zout en de boter aan de kook in een pan. Voeg in één keer alle bloem toe en blijf net zolang roeren tot een samenhangende gladde deegbal verkregen is die van de wand van de pan loslaat. Neem daarna de pan van het vuur en roer, als de pan handwarm is, de losgeklopte eieren bij gedeelten door de massa.
Voeg een volgende deel van de losgeklopte eieren pas toe nadat door goed roeren een gelijkmatige massa verkregen is. Wanneer het deeg bij stukken tegelijk van de lepel loopt, mag het niet verder met een ei verdund worden.Blijf hierna het deeg nog even doorroeren. Leg op een beboterde bakblik op enige afstand van elkaar 12 grote bergjes deeg. Plaats het bakblik in het midden van een hete oven van 220 graden C. Laat de soezen snel laten rijzen in 12 minuten. Open gedurende deze tijd de oven niet. Temper de ovenwarmte zonnodig iets, circa 200 graden C, en laat de soezen gaar en goudgeel worden (totale baktijd 25 tot 30 minuten). De soezen zijn gaar wanneer ze heel licht aanvoelen. Laat de soezen op een taartrooster afkoelen. Knip in de zijkant van de soezen, als ze afgekoeld zijn, een kleine opening. Klop de slagroom samen met de suiker stijf en spuit met een spuitzak met een sterpatroon de slagroom in de soezen. Smelt de chocolade met eventueel de rum au-bain-marie (een pannetje hangend in een pan kokend water) en roer de boter er beetje bij beetje door. Laat elke keer de boter goed smelten. Neem de chocoladeglazuur van het vuur en laat deze afkoelen. Doop de soezen even in de glazuur en laat ze koud opstijven. Spuit er voor het serveren nog een toefje slagroom op.
RECENSIES
- dit is een erg goed recept ik heb er van genoten.
- Reactie door: peter
RECENSIE PLAATSEN
GRATIS CULINAIRE NIEUWSBRIEF
De culinaire nieuwsbrief brengt je elke week de lekkerste recepten, culinaire nieuwtjes en veel meer. Bovendien als je je nu inschrijft maak je kans op een STOOMOVEN !voeg je eigen recepten toe
Deel je eigen recepten met ons en maak kans op leuke prijzen, krijg de leukste aanbiedingen en nog veel meer!Nu aanmelden »