GratisRecept

Pizzoccheri gezond

Herkomst
Italie
Categorie
Pastagerechten
Bereidingstijd
55 minuten
Porties
2
Beoordeling
4.5
1
Recensies
Geen Recensies Recensie plaatsen

INGREDIENTEN

  • 1/2 groene kool of savooiekool (400 gram schoongemaakt)
  • 2 aardappelen (200 gram)
  • 2 tenen knoflook
  • 6 blaadjes versie salie (groot/middelgroot, gebruik meer blaadjes als ze klein zijn)
  • 140 gram Fontina kaas (verkrijgbaar bij Italiaanse speciaalzaken)
  • 60 gram parmezaanse kaas en/of pecorino
  • 30 gram boter
  • 200 gram pizzoccheri, ongekookt (*)
  • zout
  • zwarte peper
  • (*) Het kan lastig zijn om aan echte pizzoccheri te komen. Het lukt mij alleen om het via internet te kopen. Gebruik als vervanger eventueel volkoren lintpasta om dezelfde "bite" te krijgen. Op internet zijn ook recepten te vinden om deze pasta zelf vers te bereiden.

BEREIDINGSWIJZE

Pizzoccheri is de naam van lintpasta gemaakt op basis van boekweitmeel en tarwemeel. Daarnaast is het de naam van een traditioneel italiaans gerecht op basis van deze pasta met groene kool, aardappel, heerlijk geurende kaas en knoflook-salie-boter. Het is echte winterkost. In deze versie heb ik het traditionele recept enigszins aangepast zodat het voldoet aan hedendaagse inzichten over gezonde voeding (meer groente, minder boter, minder pasta), mijns inziens zonder concessies te doen aan de smaak.
De bereiding van dit gerecht demonstreer ik in de video gepubliceerd op mijn Youtube-kanaal "koken met Dorus" http://www.youtube.com/user/kokenmetdorus.
Videolink: http://www.youtube.com/watch?v=T4YQbyQXOz8&context=C39c31e3ADOEgsToPDskJW9KYzcwoyHlJCMUZbbO4q

VOORBEREIDING (20 minuten)

Was de kool en verwijder de lelijke bladeren. Verwijder bij de groene kool de donkergroene bladeren (deze zijn te taai). Snijd de kool in de lengte doormidden, verwijder de stronk en snijd vervolgens de kool in dunne reepjes.

Schil de aardappelen en snijd ze in blokken van 1.5-2 cm.

Snipper de knoflooktenen

Was de salie en snijd deze in reepjes

Snijd de fontina-kaas in blokjes van 1 cm en rasp de parmezaanse kaas


BEREIDING (35 minuten)

Zet een behoorlijk grote pan met kokend water en zout op. Doe hierin de kool en aardappelen die we in ongeveer 15 minuten gaar koken. Voeg afhankelijk van de kooktijd van de pasta de pasta toe in dezelfde pan (deze kooktijd kan variëren van 8-15 minuten).

Verwarm intussen de oven voor op een temperatuur van 180 graden Celcius

Maak tijdens het koken de knoflook-salie-boter klaar. Bak in de boter op laag vuur de salieblaadjes. Voeg na 1 minuut de knoflook toe en laat het mengsel in ongeveer 5 minuten garen. Zet het vuur niet te hoog, de knoflook mag niet bruin worden. Houd het mengsel apart.

Als de groenten en pasta gaar zijn (zie stap 1) giet ze dan af in een vergiet.

Pak nu een ovenschaal die wordt gevuld met de ingrediënten. De 1e laag bestaat uit 1/3 van het groenten-pasta-mengsel. Voeg peper toe naar smaak. De 2e laag bestaat uit de helft van de fontina kaas en ¼ van de parmezaanse kaas. De 3e laag bestaat weer uit 1/3 van het groenten-pasta-mengsel en peper naar smaak. De 4e laag bestaat weer uit de helft van de fontina kaas en ¼ van de parmezaanse kaas. De 5e laag bestaat uit het restant van het groenten-pasta-mengsel met peper naar smaak. Vervolgens wordt de knoflook-salie-boter verspreid over de toplaag. Tot slot wordt het restant van de parmezaanse kaas (de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid) als toplaag opgebracht.

Zet de ovenschaal gedurende 15 minuten in de oven. Dien onmiddellijk op.


VARIATIES

De pizzoccheri kan eventueel worden vervangen door volkoren lintpasta (tagliatelli).
Pas wel de kooktijden aan.

Indien de Fontina kaas niet verkrijgbaar is, vervang deze dan door een zoete geurende kaas. Dit gaat wel ten koste van de smaak van het eindresultaat.

De kool kan geheel of gedeeltelijk worden vervangen door spinazie of wilde spinazie. Deze mag maar 1 minuut meekoken.


DORUS TIPS

De pizzoccheri-pasta heeft de neiging aan de bodem te koeken tijdens het koken.
Roer regelmatig door en schraap met een spatel over de bodem om dit te voorkomen.

De resterende 1/2 kool kan gesneden en geblancheerd worden en vervolgens ingevroren voor de volgende keer.

Gooi restjes niet weg. Het gerecht is de volgende dag nog lekkerder. De perfect lunch-hap!

   


RECENSIE PLAATSEN

  • Naam
  • Email
  • Reactie
  • Beoordelen


GRATIS CULINAIRE NIEUWSBRIEF

De culinaire nieuwsbrief brengt je elke week de lekkerste recepten, culinaire nieuwtjes en veel meer. Bovendien als je je nu inschrijft maak je kans op een STOOMOVEN !

voeg je eigen recepten toe

Deel je eigen recepten met ons en maak kans op leuke prijzen, krijg de leukste aanbiedingen en nog veel meer!
Nu aanmelden »