GratisRecept

TermenF

Farce
Letterlijk betekent "farce" een "vulling". Een farce wordt meestal gemaakt van gemalen of fijngehakt vlees of vis, vermengd met brood, ei en/of room of melk en kruiden. Een farce wordt niet alleen gebruikt voor vullingen van bijvoorbeeld gevogelte, wild, vis, groenten, hardgekookte eieren en ravioli, maar ook voor fijngehakte of -gemalen vlees- of vismengsels die worden gebruikt voor de bereiding van bijvoorbeeld patÚs.
Flamberen
Het in brand steken van een vloeistof met een hoog alcoholgehalte (cognac, rum enz.), met de bedoeling de alcohol te laten vervliegen en alleen het aroma te behouden.
Fileren
Het in stukken verdelen van vis op zodat de stukken volledig graatloos zijn. Maar ook het lossnijden van borstfilets van gevogelte en het ontbenen van bijvoorbeeld lams-, ree- of hazenrug wordt "fileren" genoemd.
Fruiten
Het bakken van fijngesneden uien en/of groenten tot ze lichtbruin van kleur zijn.
Filet
Het woord "filet" heeft meerdere betekenissen: (1) een graatloos stuk vis; (2) een van het karkas losgesneden borstvlees van gevogelte; (3) mager en mals of (4) een van de rug gesneden stuk vlees of wild.
Fond
Een ingekookte, wat dikkere (of: geconcentreerde) bouillon die wordt gebruikt als basis voor sauzen.
Frituren
Het bereiden van voedsel in een flinke hoeveelheid olie of frituurvet.
Fleurons
Halve maantjes, meestal van bladerdeeg en gebruikt als garnering.
Fondue
Traditioneel gerecht van gesmolten kaas waarin stukjes brood worden gedoopt. Variaties zijn het dopen van stukjes vlees in hete olie (fondue bourguignonne) of bouillon en van stukjes cake in chocolade.
Fumet
Kookvocht van vlees, vis of groenten licht ingekookt.
Faisandage
Wild op een koele plek laten rusten (acht dagen of meer) om het vlees te vermaken en om bijzondere "bestorven" smaken op te wekken. Volgens aloude traditie zou de fazant spontaan van de haak moeten vallen.
Fontaine
Een hoopje bloem met in het midden een gat, om andere elementen van het deeg toe te voegen.

GRATIS CULINAIRE NIEUWSBRIEF

De culinaire nieuwsbrief brengt je elke week de lekkerste recepten, culinaire nieuwtjes en veel meer. Bovendien als je je nu inschrijft maak je kans op een STOOMOVEN !

voeg je eigen recepten toe

Deel je eigen recepten met ons en maak kans op leuke prijzen, krijg de leukste aanbiedingen en nog veel meer!
Nu aanmelden »