GratisRecept

Termen



c

Crème anglaise
Een crème anglaise is een saus gemaakt van poedersuiker, eigeel, snuifje zout, vermengd met gekookte melk, citroen en naar smaak eventueel vanille. Dit alles wordt verwerkt tot een crèmige massa; o.a. de basis voor het maken van bavarois.
Crème Agnès Sorel
Een verfijnde kippensoep met room, champignons en reepjes rundertong.
Canapé
Plak geroosterd brood, broodcroûton.
Canneleren
Groente of fruit met een speciaal mesje voorzien van groeven of ribbels.
Cantharel
Een paddestoelsoort die geel tot oranjerood gekleurd is.
Caquelon
Fonduepannetje. Steelpannetje uit aardewerk of metaal om kaas- of vleesfondue in te bereiden.
Carapasse
Schaal van schaaldieren.
Carré
Ribstuk. Voorste rugstuk. Vlees aan het ruggedeelte en ribben.
Cassonade
Bruine suiker. Basterdsuiker.
Cassoulet
Beroemde stoofschotel uit de Languedoc op basis van witte bonen die met vlees (lende, ham, knie, worst en spek van het varken) in een gietijzeren pan worden gekookt. Soms komt er een stuk confit d’oie bij. Ook worst, schapenvlees en zelfs patrijs zijn welkom. In Frankrijk maakt men zelfs cassoulet met kabeljauw of stokvis.
Catalaanse bonen
Gemaakt van kievitsbonen, snijbonen, uien en veel knoflook.
Chai
Indiase thee.
Chapon
1. Sneetje brood of toast ingewreven met knoflook. 2. Een vetgemest haantje.
Chaud-froid
Een warm bereid maar koud opgediend gerecht. Bijvoorbeeld: koude kip in een salade als voorgerecht.
Chausson
Deegflap. Deeg envelop voor bijvoorbeeld appelflap of deegflap gevuld met vis of vlees.
Chemiseren
Bekleden van een bakplaat of bakvorm met een deeglaag of gelei. Ook toedekken van een gerecht met een deeglaag.
Chiffonade
In fijne, lange reepjes of sliertjes gesneden kruiden, slasoorten, krab, zalm enz.
Chili con carne
Populair bonengerecht uit de keuken van de Texaanse pioniers, bereid met rode of bruine bonen, gehakt, uien, pepers en komijnpoeder.
Chinois
Puntige zeef om sausen en soepen te zeven.
Choesels
Een ragout van pens, alvleesklieren, teelballen met donker bier, uien en champignons. (Belgisch gerecht)
Choko
De choko is een soort fruit dat verwant is aan de pompoen.
Choron
Bearnaisesaus gekleurd met tomatenpuree: Choronsaus.
Chouriço
De Portugese variant van de Spaanse chorizoworst.
Chuckwagon Beans
Texaans ovengerecht van rode pintobonen. In de originele bereiding van de veedrijvers werden de bonen een nacht in een grote ketel op gloeiende houtskool gestoofd. Bij gebrek aan gezouten spek, deden de cowboys ratelslangen in de pot.
Chutney
In azijn gekookt fruit of groenten dat daarna zeer sterk gekruid wordt. Brengt een extra toets aan gerechten. Wordt gebruikt als saus of garnituur.
Ciabatta
Dit is een lang, plat wit Italiaans brood. Betekent letterlijk 'pantoffel'.
Ciseleren
Inkervingen maken in vis of vlees vooraleer het wordt klaargemaakt.
Citroenboter
Zachte boter vermengd met fijngehakte peterselie, citroensap, fijngeraspte citroenschil en een scheutje witte wijn.
Civet
Ragout, meestal van wild, dat in dikke stukken werd gesneden.
Clafoutis
Zoet dessert van flensjesdeeg, meestal met kersen en daarna in de oven bereid.
Cloche
Glazen of metalen stolp die op het bord gezet wordt om het eten warm te houden. Wordt in restaurants ook gebruikt om het verrassingseffect van het gerecht te vergroten.
Cocktailsaus
Mayonaise vermengd met tomatenketchup en een scheutje Cognac.
Cocotte
Gietijzeren stoofpan of vuurvaste schotel met deksel en oren. Het gerecht werd in hetzelfde pannetje bereid en komt zo op tafel.
Concassé
Grof gehakt (groenten, zoals tomaten) of gestampt (b.v. peperbollen of jeneverbessen).
Concasseren
In kleine stukjes snijden.
Confijten
Stukjes vruchten, vruchtschillen en andere plantendelen in suiker inleggen om te bewaren.
Confit
In eigen vet ingemaakt vlees. Bv. confit de canard. Ook etenswaar dat gekonfijt werd in suiker, azijn of zuur.
Consommé
Een heldere bouillon die verkregen wordt door het zeven van een oorspronkelijk fond.
Copita
Een kegelvormig sherryglas.
Corser
Een gerecht meer smaak geven door kruiden of fumet toe te voegen.
Coulis
Vloeibare puree gemaakt van ongekookte vruchten of groenten. Een coulis wordt dikwijls gebruikt als saus.
Court-bouillon
kruidenbouillon voor vis en schaaldieren.
Crépinette
Natuurlijk darmnet waarin een vulling komt van vis of vlees, al dan niet met groenten.
Croustades
Mandjes of korfjes die gemaakt zijn uit bladerdeeg.
Croûtons
Kleine stukjes brood die in olie of in boter goudgeel gebakken worden.
Curry
Een authentieke Indiase curry is een combinatie van een geroerbakte masala (mix van uien, knoflook, gember en tomaten), verschillende specerijen en vlees, groenten of vis. Het resultaat is een soort stoofpot. Voor de Indiërs betekent curry 'saus' of 'jus'.
Clarifiëren
Zie "klaren".
Casselerol
Kleine pan met deksel.
Chaplure
Paneermeel, fijngemaakt oud brood of beschuit.
Compote
Een ingekookt vruchtenmengsel, vaak met suikersiroop en specerijen of likeur.

GRATIS CULINAIRE NIEUWSBRIEF

De culinaire nieuwsbrief brengt je elke week de lekkerste recepten, culinaire nieuwtjes en veel meer. Bovendien als je je nu inschrijft maak je kans op een STOOMOVEN !

voeg je eigen recepten toe

Deel je eigen recepten met ons en maak kans op leuke prijzen, krijg de leukste aanbiedingen en nog veel meer!
Nu aanmelden »